Halti kvenkultursenter

Bilde av kvensk håndtverkstradisjon
Bilde av kvensk håndtverkstradisjon

Vi er et interkommunalt senter for kvensk kultur og språk i regionen, og vi jobber for å fremme kvensk språk, kultur og historie ut til resten av samfunnet. Kvenkultursenteret er en møteplass og en arena for synliggjøring av kvensk kultur, både for publikum og utøvere. 

Vi tilrettelegger for kvensk samarbeid

Halti Kvenkultursenter jobber for at samfunnet rundt oss skal involveres, engasjeres og ta ansvar for kvensk språk og kultur. Derfor samarbeider vi med mange ulike aktører, blant annet i næringslivet, foreninger og mot grasrota. Med flere spennende samarbeid i regionen når vi ut til mange folk, det være seg i kommunen, i menigheter eller på “pøbben”. 

Som en arena for synliggjøring av kvensk kultur jobber vi for å tilrettelegge for ulike kvenske organisasjoner. Vi jobber blant annet som sekretariat for Kvensk Råd, et talerør for kvener og den kvenske grasrota, og er en samarbeidsplattform på tvers av de ulike organisasjonene. 

Du kan lese mer om våre prosjekter og tiltak her.

Kvensk kultur for alle på Paaskiviikko

Paaskiviikko er en årlig festival arrangert i regi av Halti Kvenkultursenter. Festivalen har en desentralisert struktur, noe som betyr at du kan oppleve kvensk kultur og språk i alle kommunene i regionen. Hvert år stiller vi med et tettpakket program, slik at alle i Nord-Troms skal få muligheten til å delta på arrangementer. Vi arrangerer blant annet foredrag, konserter, utstillinger, kulturkvelder, kvensk-norske gudstjenester og besøk til både skoler og barnehager. 

Les mer om Paaskiviikko her og følg oss på Facebook for informasjon og nyheter om festivalen.

Satser på språk

På Halti Kvenkultursenter satser vi på språk og har flere prosjekter som fokuserer på å øke kunnskap om kvensk kultur. 

KvääniÄänii, er et kvensk barne- og voksenkor som ble startet i 2014 som et resultat av Halti Kvenkulturs satsing på språk. Koret framfører sanger på kvensk, og jobber for å skape interesse for kvenske sangtradisjoner. Du har kanskje sett koret vårt på NRKs program “Salmeboka minutt for minutt” fra 2014? Da fremførte koret flere kvenske salmer for tv-publikummet rundt om i Norge. 

Klikk her for å se KvääniÄänii framføre kvenske salmer for NRK 

Vi jobber også for at alle barneskoleelever i regionen skal ha kjennskap til kvensk kultur og språk. Dette gjør vi ved å arrangere en språkturné to ganger i året, hvor vi besøker skolene i regionen. Det ene arrangementet vårt er en trespråklig eventyrtur, og på det andre arrangementet besøker vi alle klassene på femte trinn i hele regionen. Målet vårt med å arrangere språkturné er at alle i femteklasse skal være kjent med kvensk kultur og språk. 

Har du ideer eller innspill til hvordan vi kan fremme kvenkultur?

Da vil vi høre fra deg! Halti Kvenkultursenter er en lavterskel møteplass for kvener og for kvensk kultur, og hjelper deg gjerne med arrangementer og prosjekter. Vi har et stort nettverk og kan sette deg i kontakt med andre. Kom innom Halti for en hyggelig prat, send oss en e-post eller ring oss på telefon 775 88 280. 

Skranken på Halti er åpen fra 10.00 til 13.00 fra mandag til onsdag, og fra 10.00 til 14.00 på torsdag og fredag.