Bokanbefalinger i høstmørket

Har du ikke funnet boka du har lyst til å lese nå i høst? Her får du noen mangfoldige bokanbefalinger fra bibliotekarer og bokelskere.

Når man ønsker seg bokanbefalinger så er jo biblioteket en god start. Et god tips er først og fremst å besøke Nordreisa bibliotek her på Halti, men husk også å besøke Nordreisa bibliotek sin enorme katalog, og om du ikke finner det du leter etter her, kan det bestilles.

Akkurat nå har biblioteket kampanjen Troms leser nordnorsk og i den forbindelse har de utstilt masse bøker fra Nord-Norge.  Du kan blant annet finner bøker av lokale forfattere som; Før og nå: en tidsreise i Nord-Troms av Jan R. Olsen, Farsmålet av Gerd Mikalsen og Galskapens farge av Odd Marakatt Sivertsen.

– Forfatteren Kathrine Nedrejord kommer til oss 19 november og skal fortelle om den nye boka hennes Forvandlinga, sier biblioteksjef Margrethe Haslund. Hun er en spennende ung forfatter, som i boka skriver om å finne seg selv og ta tilbake livet etter et traume. Nedrejord har også skrevet flere ungdomsbøker, deriblant «Det Sara skjuler» som handler om et lite miljø i Karasjok der en voldtekt setter alle relasjoner på prøve. Boka setter ord på dette og er en bok som kan starte samtaler.

Bibliotekaren, Gunn-Lill Johansen, sier at krim er den mest populære sjangeren, der Jørn Lier Horst topper listene med både krimromaner og barnebøker. Av nye bøker er det verdt å nevne Lars Myttings Søsterklokkene, for «Handmaids tale» fans Gileads døtre av Margaret Atwood og Koke bjørn av Mikael Niemi.

Biblioteket har en rik samling av barnebøker, bøker om tre stammers møte, om Nordreisa og Nord-Troms, godt utvalg av samisk og kvensk litteratur, reisebøker, strikkebøker, magasiner, filmer, lydbøker, diktbøker og bøker om kunst, naturskildringer, mat, helse, hus og hage.

Av kvenske bøker har den første hel-kvenske boka blitt utgitt! Det er en barnebok som heter Linus og som for øvrig også kan kjøpes i butikken på Halti. Elvesang av Ellen Hofsø er en ungdomsbok som tar utgangspunktet i det samme temaet som Landsbyspelet Kyläpeli: om barn som blir sendt fra Tornedalen til Ruija på midten av 1800 tallet.

Gunn Lills favoritter:
Stiklingen av Auður Ava Ólafsdóttir.
Jordmora av Katja Kettu
Neiden 1970 av Ingeborg Arvola

Margrethes favoritter:
Sovjetistan av Erika Fatland 
Min kamp bøkene til Karl Ove Knausgård
Lars er lol av Iben Akerlie (ungdomsbok)

Her et et knippe bokelskere på Halti, som gjerne deler sine bokfavoritter:

Inger Birkelund, daglig leder i ihana! 
Den edle kunsten å gi faen av Mark Manson.
Barna som forsvant av Lars Joachim Grimstad (barnebok).
Truls Aas, prosjektmedarbeider i Halti nasjonalparksenter:
Sapiens  og Homo deus av Yuval Noah Harari.
Gunnar Nystø, jobber for Honeywell:
Harry Hole bøkene av Jo Nesbø.
Lise Jacobsen, ungdomskonsulent i Nord-Troms regionråd:
Snøsøsteren av Maja Lunde (barnebok).
Der fire veier møtes av Tommi Kinnunen.
Borghild Braastad, jobber i Nordreisa Røde kors:
Våke over dem som sover av Sigbjørn Skåden.
Jeg er en skiløper av Siri Broch Johansen (ungdomsbok).
Metro 2033 av Dmitrij Glukhovskij.

Andre anbefalinger:

Boktriologien til Helga Flatland. 
«Bli hvis du kan. Reis hvis du må» (2010)
«Alle vil hjem. Ingen vil tilbake» (2011)
«Det finnes ingen helhet» (2013)
Kollektivt selvmord og De hengte revenes skog av Arto Paasilinna. 
Boktriologien til Roy Jacobsen: 
De usynlige (2013)
Hvitt hav (2015)
Rigels øyne (2017).
Glassdukkene av Jorun Thørring. 

Håper disse boktipsene er til nytte for deg og at du finner noen bøker som du kan kose deg med i høstmørket.

Åpningstider i Nordreisa bibliotek:
Mandag: 10.00 – 18.00
Tirsdag: 10.00 – 15.00
Onsdag:  10.00 – 18.00
Torsdag: 10.00 – 15.00
Fredag:  10.00 – 15.00
Lørdag:  Stengt
Søndag:  Stengt